Άρθρα

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια ή Νόσος Graves ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει μεγαλύτερη επίπτωση σε γυναίκες και μέσης ηλικίας άτομα. Τα παιδιά προσβάλλονται σε ποσοστό 5% περίπου κυρίως μεταξύ ηλικίας 10-15 ετών.

Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις όγκοι που οφείλονται σε συσσώρευση διευρυμένων αγγείων. Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, η παρουσία τους όμως γίνεται ιδιαίτερα αισθητή όταν εντοπίζονται στο δέρμα.

Τι είναι ο νυσταγμός

Ο νυσταγμός χαρακτηρίζεται από ακούσιες, επαναλαμβανόμενες, ρυθμικές κινήσεις των ματιών οι οποίες μπορεί να είναι αργές ή γρήγορες, οριζόντιες, κάθετες ή περιστροφικές.
Συνήθως εμφανίζονται αμφοτερόπλευρα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλουν μόνο τον έναν οφθαλμό.

Τι είναι ο νυσταγμός

Ο όρος «IRD» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα σπάνιων οφθαλμικών προβλημάτων που περνούν μέσω των γονιδίων από τους γονείς στα παιδιά, όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, το σύνδρομο Usher, η συγγενής αμαύρωση Leber (LCA), ή η νόσος Stargardt.

Η λειτουργία του οφθαλμού

Το μάτι λειτουργεί βασικά όπως η φωτογραφική μηχανή. Το φως εισέρχεται μέσα από την κόρη του ματιού και το μικρό πέρασμα λειτουργεί όπως το διάφραγμα του φακού στη φωτογραφική μηχανή. Η εικόνα που μεταφέρεται από τις φωτεινές ακτίνες εστιάζεται επάνω στον αμφιβληστροειδή

Από όλους τους πόνους και τις ενοχλήσεις που μπορεί κάποιος να αισθανθεί, ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία, είναι ο πιο συχνός. Προσβάλλει άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μελέτες δε έχουν δείξει ότι σε χρονικό διάστημα 12 μηνών το 95% νέων γυναικών και το 91% των ανδρών είχαν πονοκεφάλους και μάλιστα το 18% των ατόμων αυτών θεώρησαν τον πονοκέφαλο αρκετά έντονο ώστε να προσφύγουν στον γιατρό τους.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι πολύ συχνή στα παιδιά, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές ταλαιπωρεί περίπου το 40% του παιδικού πληθυσμού και η αιτία της είναι η εποχιακή ανθοφορία.

Λευκοκορία στα παιδιά

Παρατηρείτε μια λευκή χροιά στην κόρη του ματιού του παιδιού σας; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το φαινομενικά αθώο σύμπτωμα;

Πρόκειται για μία χαρακτηριστική οντότητα που αφορά κυρίως τη βρεφική και παιδική ηλικία. Μακροσκοπικά φαίνεται η μία κόρη να έχει ανοιχτότερο χρώμα, έως λευκό.

Η όραση και η μάθηση είναι δύο λειτουργίες άμεσα συνδεδεμένες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των γνώσεων που αποκτά ένα παιδί στο σχολείο του προέρχεται από οπτικές πληροφορίες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο όρασης και οφθαλμολογικής υγείας , οι παθήσεις των ματιών στα παιδιά μπορεί να οδηγήσουν σε αναπτυξιακή δυσχέρεια και μαθησιακές δυσκολίες.

Σελίδα 1 από 2