Υποτροπιάζοντα Χαλάζια στα παιδιά

Το χαλάζιο αποτελεί κύστη κατακράτησης σμηγματωδών εκκρίσεων μετά από απόφραξη ενός εκ των σμηγματογόνων πόρων του πάνω ή του κάτω βλεφάρου (αδένες του Meibomius).

Τ ο οπτικό νεύρο εξασφαλίζει την όρασή μας μεταφέροντας την εικόνα από το μάτι στον εγκέφαλό μας. Μπορεί να παρομοιαστεί με καλώδιο που περιλαμβάνει πολύ λεπτά «ηλεκτρικά σύρματα», περίπου 1.200.000 τον αριθμό, που ονομάζονται νευρικές ίνες. Κάθε ίνα μεταφέρει στον εγκέφαλο ένα μέρος οπτικής πληροφορίας.


Τις περισσότερες φορές είναι ένα ανώδυνο σαφώς περιγεγραμμένο οζίδιο, άλλοτε άλλου μεγέθους, δεν είναι λίγες όμως οι φορές που συνοδεύεται από φλεγμονή και πόνο ιδίως στην περίπτωση που επιμολυνθεί. Άτομα με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζουν συχνότερα χαλάΔΕΛΗ ΓΚΕΛΗ, MD / ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ Το χαλάζιο αποτελεί κύστη κατακράτησης σμηγματωδών εκκρίσεων μετά από απόφραξη ενός εκ των σμηγματογόνων πόρων του πάνω ή του κάτω βλεφάρου (αδένες του Meibomius). 59 ζια και μερικές φορές υποτροπιάζοντα ή πολλαπλά. Η αρχική θεραπεία είναι πάντοτε συντηρητική με αντιβιοτική ή και κορτιζονούχο αλοιφή και ζεστές κομπρέσες. Τα μεγάλα χαλάζια που δεν ανταποκρίνονται στην τοπική αγωγή μπορούν να εξαιρεθούν χειρουργικά.

Όσον αφορά στα παιδιά, η βασική αιτίαείναι η βλεφαρίτιδα

Η χρόνια βλεφαρίτιδα αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση, με εξάρσεις και υφέσεις, που αφορά και στα δύο μάτια. Διακρίνουμε τρείς τύπους:

  • Πρόσθια, η οποία μπορεί να είναι σταφυλοκοκκική, σμηγματορροϊκή ή μικτή
  • Οπίσθια, δυσλειτουργία μεϊβομιανών αδένων ή μεϊβομιανίτιδα
  • Μικτή μορφή, πρόσθια και οπίσθια

Στην παθογένεια της νόσου παίζουν ρόλο για τη μεν πρόσθια σταφυλοκοκκική μορφή η σταφυλοκοκκική λοίμωξη των βλεφαρικών χειλέων και αδένων, για την πρόσθια σμηγματορροϊκή μορφή η παρουσία σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, ενώ για την οπίσθια μορφή η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων. Η σμηγματόρροια μπορεί να προσβάλει επίσης το τριχωτό της κεφαλής, την περιοχή γύρω από τη μύτη και πίσω από τα αυτιά.

Τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας ποικίλουν σε ένταση και σε συχνότητα από άτομο σε άτομο και ανάλογα με τις διαταραχές που δευτεροπαθώς έχουν δημιουργηθεί στη δακρυϊκή στιβάδα, στον επιπεφυκότα και στον κερατοειδή

Στα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας περιλαμβάνονται:

  • Ερεθισμός και ερυθρότητα των βλεφάρων
  • Αίσθημα ξένου σώματος και ξηροφθαλμία
  • Δακρύρροια
  • Ερυθρότητα των οφθαλμών
  • Θολή όραση
  • Υποτροπιάζοντα χαλάζια
  • Συσσώρευση εκκρίσεων και μικροσκοπικών κρουστών στη ρίζα των βλεφαρίδων

Η όλη εικόνα έχει εξάρσεις και υφέσεις ενώ συχνά τα ενοχλήματα είναι εντονότερα τις πρωινές ώρες. Χαρακτηριστικά, τα παιδιά τρίβουν συχνά τα μάτια τους και παραπονούνται για αστάθεια και κόπωση της όρασης. Οι γονείς πολλές φορές αναγνωρίζουν τα σημεία σμηγματορροϊκής ή ατοπικής δερματίτιδας στο κεφάλι και στο πρόσωπο του παιδιού.

Η θεραπεία καθορίζεται από τον οφθαλμίατρο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τη γενική του υγεία και το ιστορικό του. Περιλαμβάνει:

  • Θερμά επιθέματα (κομπρέσες)
  • Απαλό καθαρισμό των βλεφαρίδων
  • με χλιαρό νερό για την απομάκρυνση των εφελκίδων
  • Αντιβιοτικές αλοιφές
  • Χρήση τεχνητών δακρύων
  • Γενικούς κανόνες υγιεινής (συχνό πλύσιμο των χεριών)

Η αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας είναι συντηρητική. Δυστυχώς, μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει, καθώς η πάθηση αυτή έχει την τάση να υποτροπιάζει.

Με τη σωστή όμως και μακροχρόνια υγιεινή των βλεφάρων είναι δυνατός ο έλεγχος της φλεγμονώδους αυτής κατάστασης ώστε να βελτιώνονται ή και να εξαλείφονται τα συμπτώματα.

Είναι κολλητική;

Όχι. Η βλεφαρίτιδα οφείλεται σε υπερανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας της περιοχής των βλεφάρων και σε δυσλειτουργία συγκεκριμένων αδένων των βλεφάρων και συνεπώς δεν είναι μεταδοτική.

Μπορεί να προληφθεί;

Η βλεφαρίτιδα δεν μπορεί να προληφθεί αλλά τακτική υγιεινή των βλεφάρων, ιδιαίτερα σε άτομα με προδιάθεση για αυτήν την πάθηση, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνισή της.

(0 Votes)