Αμφιβληστροειδοπάθεια της Προωρότητας

Διάγνωση & αντιμετώπιση

Αμφιβληστροειδοπάθεια της Προωρότητας

Νεογνά που γεννιούνται πρόωρα πριν τις 32 εβδομάδες έχουν ελλιπή αγγείωση και αιμάτωση του αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα την ατελή ωρίμανσή του.
Τα βρέφη στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο σύντομα μετά τη γέννηση διεγείροντας το κέντρο της όρασης και επιτρέποντας τη σωστή ανάπτυξή της.

Κατά συνέπεια μη σωστή ωρίμανση του αμφιβληστροειδή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.
Επιπλέον, η κατάσταση επιβαρύνεται λόγω της ανάγκης θεραπείας με οξυγόνο δεδομένου ότι το τελευταίο δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των αγγείων λόγω της αγγειοσυσπαστικής του δράσης.

Ποια πρόωρα θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζονται.

Η πάθηση δεν προκαλεί συμπτώματα ώστε να γίνεται αντιληπτή, κατά συνέπεια όλα τα πρόωρα νεογνά με ηλικία γέννησης κάτω των 35 εβδομάδων και βάρος γέννησης λιγότερο από 2500 γρ. θα πρέπει να εξετάζονται από εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο. Αυξημένου κινδύνου θεωρούνται τα μωρά κάτω των 32 εβδομάδων που ζυγίζουν κάτω από 1500γρ.

Πώς γίνεται η εξέταση.

Μυδριατικές σταγόνες θα χρησιμοποιηθούν για διαστολή της κόρης ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος του βυθού του ματιού (βυθοσκόπηση). Η εξέταση κρατά λίγα μόνο λεπτά και είναι ανώδυνη.
Αν και δεν είναι ευχάριστη για το παιδί, εντούτοις δεν θα αισθανθεί πόνο, παρά μόνο ήπια πίεση.

Αμφιβληστροειδοπάθεια της Προωρότητας

Αντιμετώπιση.

Αν εμφανισθεί Αμφιβληστροειδοπάθεια Προωρότητας αρχικά παρακολουθούμε οφθαλμοσκοπικά την κατάσταση χωρίς να επεμβαίνουμε, διότι συχνά οι ελαφριές μορφές της νόσου υποστρέφουν μόνες τους. Σε ένα επόμενο στάδιο μπορούμε να χορηγήσουμε βιταμίνη Ε ενδομυϊκά, αν και δεν είναι γενικά παραδεκτό ότι βοηθάει σημαντικά στην αναστολή εξέλιξης της νόσου.
Σε προχωρημένο στάδιο της νόσου που εμφανίζονται έλξεις στο βυθό του ματιού και απειλείται με αποκόλληση, τότε επεμβαίνουμε χειρουργικά είτε με φωτοπηξία (Laser) είτε με κρυοπηξία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μία μόνο συνεδρία laser αρκεί, ενώ σε επίμονες καταστάσεις και περιπτώσεις υποτροπής μπορεί να εφαρμοστούν εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ενδοϋαλοειδική έγχυση αντι-αγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF) σε διάστημα 1-2 εβδομάδων από την αρχική αντιμετώπιση.

Αμφιβληστροειδοπάθεια της ΠροωρότηταςΑμφιβληστροειδοπάθεια της Προωρότητας
(0 Votes)
Γκέλη Δελή's Avatar

Γκέλη Δελή

H ιατρός Δελή Γκέλη (Αγγελική) είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην παιδοφθαλμολογία και στη χειρουργική αντιμετώπιση στραβισμού ενηλίκων και παίδων, όπως και στη νευρο-οφθαλμολογία. Διαβάστε περισσότερα