Παθήσεις βλεφάρων

Διάγνωση & αντιμετώπιση

Παθήσεις βλεφάρων

Το εκτρόπιο επηρεάζει το κάτω βλέφαρο των ασθενών προκαλώντας δακρύρροια και επηρεάζοντας την οφθαλμική επιφάνεια. Ποικίλλα αίτια μπορούν να προκαλέσουν εκτρόπιο και να οδηγήσουν σε οριζόντια χαλάρωση του βλεφάρου ή χαλάρωση των τενόντων του έσω ή του έξω κανθού. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική σε ήπιες περιπτώσεις αλλά σε περιπτώσεις...

Η θεραπεία των παθήσεων των βλεφάρων δε γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους

Εκτρόπιο

Το εκτρόπιο επηρεάζει το κάτω βλέφαρο των ασθενών προκαλώντας δακρύρροια και επηρεάζοντας την οφθαλμική επιφάνεια. Ποικίλλα αίτια μπορούν να προκαλέσουν εκτρόπιο και να οδηγήσουν σε οριζόντια χαλάρωση του βλεφάρου ή χαλάρωση των τενόντων του έσω ή του έξω κανθού. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική σε ήπιες περιπτώσεις αλλά σε περιπτώσεις όπου η χαλάρωση του κάτω βλεφάρου οδηγεί σε σημαντικού βαθμού έκθεση του επιπεφυκότα απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι αυτή της κανθοπηξίας (lateral tarsal strip).

Εντρόπιο

Το εντρόπιο επηρεάζει κυρίως το κάτω βλέφαρο και οδηγεί σε μόνιμη επαφή των βλεφαρίδων με τον κερατοειδή οδηγώντας σε νόσο οφθαλμικής επιφάνειας και αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων. Συνήθως είναι ηλικιακής αιτιολογίας και οφείλεται σε οριζόντια ή κάθετη αποσταθεροποίηση του βλεφάρου αλλά και χαλάρωση του κογχικού διαφράγματος και αποσταθεροποίηση του σφιγκτήρα των βλεφάρων. Η αντιμετώπιση του είναι χειρουργική και ανάλογα με το στάδιό του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ράμματα αναστροφής, η τεχνική Weis αλλά και η τεχνική της κανθοπηξίας.

Χαλάζιο

Χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μια χρόνια, άσηπτη, κοκκιωματώδης φλεγμονή των μεϊβομιανών αδένων και πολλές φορές των αδένων του Zeis των βλεφάρων. Η αντιμετώπισή του είναι ως επί το πλείστον συντηρητική και το μεγαλύτερο ποσοστό των χαλαζίων θα υποχωρήσουν με φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση παραμονής παρά τη φαρμακευτική αγωγή γίνεται διάνοιξη και χειρουργικός καθαρισμός εκ των έσω.


Ξανθελάσματα

Ξανθελάσματα

Τα ξανθελάσματα είναι λιπώδεις διηθήσεις του δέρματος των βλεφάρων. Είναι καλοήθεις σχηματισμοί και πολλές φορές σχετίζονται με υπερλιπιδαιμία. Η αντιμετώπισή τους γίνεται για αισθητικούς λόγους. Δύναται να αντιμετωπιστούν με θερμικό laser ή και να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Λοιπά μορφώματα βλεφάρων

Ανάλογα με την κλινική εικόνα και τη θέση ενός μορφώματος του βλεφάρου αποφασίζεται και η χειρουργική αντιμετώπισή του. Στις χειρουργικές επιλογές υπάρχουν η πλήρης εκτομή του μορφώματος και αποκατάσταση του βλεφάρου όταν είναι καλόηθες ενώ σε υποψία κακοήθειας μπορεί να προτιμηθεί η τμηματική εκτομή και βιοψία του μορφώματος ώστε να αποφασισθεί η σωστή χειρουργική αντιμετώπιση.

Βλεφαρόσπασμος

Ο βλεφαρόσπασμος είναι μία ιδιοπαθής πάθηση του σφιγκτήρα των βλεφάρων που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες συνήθως την έκτη δεκαετία της ζωής. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σχετίζεται με πάθηση των βασικών γαγγλίων. Οδηγεί σε ακούσιο σπασμό του σφιγκτήρα των βλεφάρων που προκαλεί διαταραχή της λειτουργικότητας του ασθενούς. Εκλυτικοί παράγοντες είναι το στρες και το έντονο φως ενώ ο βλεφαρόσπασμος δεν παρατηρείται στον ύπνο. Η αντιμετώπισή του γίνεται με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox) που επαναλαμβάνονται σε διαστήματα 3 έως 4 μηνών.

Βλεφαρίτιδα

Πρόκειται για μια επίμονη φλεγμονή στα βλέφαρά. Βακτηρίδια που υπάρχουν στο δέρμα γύρω από τα μάτια, αναπτύσσονται στη βάση των βλεφαρίδων, και ερεθίζουν τα μάτια.
Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με λιπαρό δέρμα και πιτυρίδα. Οι ασθενείς αυτοί εμφανίζουν συχνά χαλάζια.
Τι αισθάνονται :

  • Αίσθημα καψίματος
  • Φαγούρα
  • Φωτοευαισθησία
  • Αίσθηση ξένου σώματος
  • Κίτρινη βλέννη στις βλεφαρίδες
Η βλεφαρίτιδα άν και δεν θεραπεύεται ριζικά, μπορεί να ελεγχθεί με τοπικά μέτρα υγιεινής:
  • Καθημερινή πλύση των βλεφαρίδων
  • Χρήση αντιβιοτικής αλοιφής
  • Χρήση τεχνητών δακρύων
  • Χρήση στεροειδών (σε πιο σοβαρές καταστάσεις)
  • Χρήση άλλων αντιβιοτικών
(0 Votes)
Γκέλη Δελή's Avatar

Γκέλη Δελή

H ιατρός Δελή Γκέλη (Αγγελική) είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην παιδοφθαλμολογία και στη χειρουργική αντιμετώπιση στραβισμού ενηλίκων και παίδων, όπως και στη νευρο-οφθαλμολογία. Διαβάστε περισσότερα