Παθήσεις

Διάγνωση & αντιμετώπιση

Διαθλαστικές ανωμαλίες
Η υπερμετρωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά αυτά δεν βλέπουν καθαρά μακρινούς, αλλά και κοντινούς στόχους. Κάποια παιδιά , στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τη θόλωση που τους προκαλεί η υπερμετρωπία τους, στραβίζουν (προσαρμοστική εσωτροπία).
Αμβλυωπία

Η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) αποτελεί τη συχνότερη αιτία μειωμένης όρασης στα παιδιά. Στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μια πάθηση των ματιών, αλλά μια διαταραχή στην ‘’ωρίμανση’’ των οπτικών κέντρων του εγκεφάλου...

Αμφιβληστροειδοπάθεια της Προωρότητας

Νεογνά που γεννιούνται πρόωρα πριν τις 32 εβδομάδες έχουν ελλιπή αγγείωση και αιμάτωση του αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα την ατελή ωρίμανσή του.
Τα βρέφη στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο σύντομα μετά τη γέννηση διεγείροντας το κέντρο της όρασης και επιτρέποντας τη σωστή ανάπτυξή της.

Δακρύρροια στα παιδιά

Η φυσιολογική αποχέτευση των δακρύων επιτυγχάνεται διαμέσου δύο μικρών οπών που βρίσκονται στη γωνία των βλεφάρων (ένα επάνω και ένα κάτω) και ονομάζονται δακρυϊκά σημεία (puncta). Στη συνέχεια, τα δάκρυα ρέουν μέσα στα δακρυϊκά σωληνάρια, στο δακρυϊκό ασκό και τέλος στο ρινοδακρυϊκό πόρο, για να αποχετευτούν στη μύτη...

Οφθαλμικές Φλεγμονές - Ραγοειδίτιδες

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε παιδιά με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι υψίστης σημασίας δεδομένου ότι η νόσος προσβάλλει τα μάτια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα (πόνο ή ερυθρότητα). Κατά συνέπεια, τα μικρά παιδιά σπάνια διαμαρτύρονται ή αδυνατούν να περιγράψουν αλλαγές στην όραση ακόμη και όταν η νόσος είναι σε έξαρση.

Νευρο-oφθαλμολογία
Η οπτική νευρίτιδα είναι μία φλεγμονώδης διαταραχή του οπτικού νεύρου που οδηγεί σε απομυελίνωση και σε έναν σημαντικό αριθμό ασθενών προαναγγέλλει την εμφάνιση Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (Απαιτείται απεικονιστικός με MRI για τον προσδιορισμό του κινδύνου).
Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) αποτελεί μία πάθηση της ωχράς κηλίδας που οδηγεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης. Χαρακτηρίζεται από διάφορες αλλαγές όπως την παρουσία drusen αλλά και διαταραχές του μελαχρόου επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς. Παραδοσιακά η AMD χωρίζεται σε δύο τύπους:

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού. Σε φυσιολογικές καταστάσεις ο κρυσταλλοειδής φακός είναι διαυγής. Διάφορα αίτια μπορούν να προκαλέσουν τη θόλωση του φακού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο καταρράκτης σχετίζεται με την ηλικία...

Γλάυκωμα

Το γλαύκωμα είναι ένα σύνολο παθησεων που μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά και οδηγούν στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των γαγγλιακών κυττάρων που σχηματίζουν το οπτικό νεύρο. Οδηγεί σε προδευτική εκφύλιση του οπτικού νεύρου που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση.

Παθήσεις βλεφάρων

Το εκτρόπιο επηρεάζει το κάτω βλέφαρο των ασθενών προκαλώντας δακρύρροια και επηρεάζοντας την οφθαλμική επιφάνεια. Ποικίλλα αίτια μπορούν να προκαλέσουν εκτρόπιο και να οδηγήσουν σε οριζόντια χαλάρωση του βλεφάρου ή χαλάρωση των τενόντων του έσω ή του έξω κανθού. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική σε ήπιες περιπτώσεις αλλά σε περιπτώσεις...

Παθήσεις του επιπεφυκότος

Το πτερύγιο είναι μία υπερπλασία του επιπεφυκότος. Σε προχωρημένα στάδια προκαλεί αστιγματισμό ενώ μπορεί ναι επηρεάσει και τον οπτικό άξονα οδηγώντας σε θάμβος όρασης. Η αντιμετώπισή του στις ήπιες μορφές είναι συντηρητική ενώ όταν παρατηρείται εξέλιξη...

Βλεφαρόπτωση σε παιδί
Τι είναι η συγγενής βλεφαρόπτωση; Η συγγενής βλεφαρόπτωση είναι μια σπάνια πάθηση που την εμφανίζει 1 στα 800 περίπου νεογέννητα και έχει ως συνέπεια την πτώση του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων. Συνήθως παρουσιάζεται μόνο στο ένα βλέφαρο και συχνότερα στο αριστερό. Κάποια παιδιά , στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τη θόλωση που τους προκαλεί η υπερμετρωπία τους, στραβίζουν (προσαρμοστική εσωτροπία).

Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια/εξόφθαλμος: Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής με κορτικοειδή, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή και ακτινοβολία σε ασθενείς με ενεργό νόσο, επί υφέσεως μπορεί να προταθεί χειρουργική αποκατάσταση της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας.

Ο όρος «IRD» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα σπάνιων οφθαλμικών προβλημάτων που περνούν μέσω των γονιδίων από τους γονείς στα παιδιά, όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, το σύνδρομο Usher, η συγγενής αμαύρωση Leber (LCA), ή η νόσος Stargardt.

Χειρουργική Στραβισμού

Ο στραβισμός, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί, μπορεί να επηρεάσει την πορεία ανάπτυξης της όρασης, και να διαταράξει πολλές άλλες οπτικοεξαρτώμενες λειτουργίες.

Σε ένα μάτι που στραβίζει, διακόπτεται η εξέλιξη της όρασης, κι εκείνο αμβλυωπεί (τεμπελιάζει), έτσι ο ασθενής χάνει την ικανότητα να βλέπει στερεοσκοπικά, να αντιλαμβάνεται τη διάσταση του βάθους.