Προληπτικός Έλεγχος

Η πρώτη μου επίσκεψη

Προληπτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος

Βασική αποστολή του Παιδοφθαλμιάτρου, είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης της όρασης από τη στιγμή της γέννησης μέχρι το τέλος της εφηβείας.

Η εκτίμηση της όρασης των παιδιών διαφέρει πολύ από αυτή του ενηλίκου και ποικίλΛει από ηλικία σε ηλικία. Η καλή επικοινωνία με το παιδί, η γνώση, η εμπειρία, οι σωστές τεχνικές εξέτασης και ο κατάλληλος φιλικός για τα παιδιά εξοπλισμός, είναι απαραίτητα.

Η εξέταση του παιδιού στο ιατρείο μας ελέγχει την όραση του παιδιού συνολικά. Οφθαλμολογικά, οπτομετρικά και ορθοπτικά.
Πιο συγκεκριμένα:

Προληπτικός οφθαλομολογικός έλεγχος σε παιδί
 • Εάν μπορεί το παιδί να διακρίνει λεπτομέρειες και σε ποιες αποστάσεις (οπτική οξύτητα).
 • Εάν το παιδί αντιλαμβάνεται σωστά τον περιβάλλοντα χώρο (περιφερική όραση).
 • Εάν το παιδί έχει κάποια σημαντική για την ηλικία του διαθλαστική διαταραχή. (υπερμετρωπία, μυωπία, αστιγματισμός)
 • Εάν το παιδί βλέπει χρώματα (χρωματική αντίληψη) και εάν αντιλαμβάνεται τις αντιθέσεις των χρωμάτων σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού (ευαισθησία αντιθέσεων).
 • Εάν τα μάτια του παιδιού συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά και εάν βλέπουν τρισδιάστατα (στραβισμός, νυσταγμός, ανεπάρκεια σύγκλισης, άλλες οφθαλμοκινητικές διαταραχές).
 • Εάν υπάρχουν οργανικές βλάβες στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό των ματιών (βυθός) του παιδιού.
 • Εάν η ενδοφθάλμια πίεση βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και το οπτικό του νεύρο εντός υγιών φυσιολογικών ορίων (γλαύκωμα).

Ποτέ δεν είναι νωρίς για ένα παιδί να εξεταστεί οφθαλμολογι κά εφόσον χρειάζεται. Ακόμα και σε ένα νεογέννητο μπορεί να γίνει πλήρης εξέταση απο εξειδικευμένο παιδοφθαλμίατρο.

Πότε πρέπει να γίνεται ;

(σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανι κής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και της Α.Α. Παιδιατρικής καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού) Προληπτικός οφθαλομολογικός έλεγχος σε παιδί
 • Στις πρώτες 2-3 μέρες μετά τη γέννηση (συνήθως από τον παιδίατρο)
 • Στην ηλικία των 12 μηνών από παιδοφθαλμίατρο
 • Από τον παιδίατρο ως την ηλικία των 2-3
 • Σε ηλικία 3 ετών από παιδοφθαλμίατρο και
 • Στην συνέχεια ανάλογα με τις εξατομικευμένες οδηγίες για κάθε παιδί

Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε παιδιά με μέσο κίνδυνο οφθαλμικής διαταραχής . Αν το παιδί διατρέχει υψηλό κίνδυνο, ο οφθαλμίατρος και ο παιδίατρος θα συστήσουν άλλη συχνότητα ελέγχου.

Τι πρέπει να πω στο παιδί μου πριν την πρώτη επίσκεψη;

Με απλά λόγια εξηγούμε στο παιδί ότι ο οφθαλμίατρος μάς βοηθά να ελέγξουμε και να διατηρήσουμε τα μάτια μας υγιή. Μπορούμε να εξηγήσουμε ότι θα ελέγξει αν βλέπουμε καλά και, αν όχι, θα μας κάνει να δούμε καλύτερα. Αποφεύγουμε λέξεις και φράσεις όπως ‘‘Μη φοβάσαι’’ ή ‘‘Μην ανησυχείς δεν θα πονέσει’’ γιατί μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχία στο παιδί. Δεν χρησιμοποιούμε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο σαν τιμωρία ή απειλή.

(1 Vote)
Γκέλη Δελή's Avatar

Γκέλη Δελή

H ιατρός Δελή Γκέλη (Αγγελική) είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην παιδοφθαλμολογία και στη χειρουργική αντιμετώπιση στραβισμού ενηλίκων και παίδων, όπως και στη νευρο-οφθαλμολογία. Διαβάστε περισσότερα