Προληπτικός Έλεγχος

Η πρώτη μου επίσκεψη

Στοιχεία επικοινωνίας

Επικοινωνήστε με το ιατρείο με έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Διεύθυνση

  • Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 1
  • Πάτρα, Τ.Κ.26441

Email

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο

2610.461227

Ωράριο

ΔΕ. & ΠΑ: 14:00 - 21:00
ΤΡ.ΤΕ.ΠΕ: 11:00 - 18:00

Στείλτε μας μήνυμα

Ποιες παθήσεις επηρεάζουν την εξέλιξη της όρασης και γιατί;

Στραβισμός (διαλείπων ή μόνιμος)

Τα 2 μάτια δεν είναι παράλληλα και το ένα κατευθύνεται υπερβολικά προς τα μέσα ή έξω. Ο έγκαιρος έλεγχος αποκλείει αρχικά αν αυτό οφείλεται σε κάποια παθολογία όπως καταρράκτης , όγκος , ανισομετρωπία κτλ. Υπάρχουν πολλά είδη στραβισμού .Αφού αποτραπεί η αμβλυωπία και αν ο στραβισμός ακόμη υπάρχει, θα απαιτηθεί χειρουργική διόρθωση για κοσμητικούς (αισθητικούς) και όχι μόνο λόγους.
Το χειρουργείο στραβισμού είναι επέμβαση ρουτίνας . Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και η ανάρρωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ομαλή.

Αμβλυωπία (4% του γενικού πληθυσμού)

Η χαμηλή όραση στο ένα ή και (σπανιότερα) στα δύο μάτια, η οποία δεν μπορεί να αυξηθεί με διορθωτικά γυαλιά. Αυτό συμβαίνει στην ουσία γιατί το οπτικό σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί σωστά και ο εγκέφαλος δεν έχει "μάθει" να χρησιμοποιεί σωστά το/τα μάτι/α για διάφορους λόγους (ανισομετρωπία, στραβισμός, υψηλή υπερμετρωπία ή μυωπία κτλ).
Αν αυτό δεν εντοπιστεί νωρίς. η χαμηλή όραση παραμένει εφ'όρου ζωής και οδηγεί σε μειωμενη διοφθαλμη όραση και μειωμένη αντίληψη του βάθους.

Διαθλαστικές ανωμαλίες (υπερμετρωπία , αστιγματισμός , μυωπία)

Η ύπαρξη διαθλαστικής ανωμαλίας σε βαθμούς πιο ψηλούς από το φυσιολογικό της ηλικίας του παιδιού οδηγεί σε ατελή ανάπτυξη της όρασης . Ο παιδοφθαλμίατρος μπορεί να μετρήσει το βαθμό όλων των διαθλαστικών ανωμαλιών ακόμα και σε βρέφος.

Ανισομετρωπία

Η διαφορά στη διαθλαστική ανωμαλία μεταξύ των δύο ματιών. Το ένα βλέπει πιο καθαρά , το άλλο πιο θολά. Οδηγεί σε αμβλυωπία.
Το παιδί δε θα διαμαρτυρηθεί και ο γονιός δε θα παρατηρήσει κάτι γιατί θα εκτελεί όλες τις δραστηριότητες χωρίς πρόβλημα, αφού βλέπει αρκετά καθαρά με το ένα μάτι.

Πτώση βλεφάρου

Η έντονη πτώση μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία . Ανάλογα με τη βαρύτητα αποφασίζεται η ανάγκη για χειρουργική διόρθωση για λόγους όρασης (σε πρώτη φάση)- και κοσμητικούς σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία.

Συγγενής καταρράκτης

Ανάλογα με τη βαρύτητα του, ένας παιδικός καταρράκτης πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής (4η-6η εβδομάδα συνήθως) έτσι ώστε η πρόγνωση για την όραση του παιδιού στην υπόλοιπη του ζωή να είναι η καλύτερη δυνατή. Εάν υπάρχει σε ήπιο βαθμό τακτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η αμβλυωπία.

Συγγενές γλαύκωμα

Μερικοί μήνες χωρίς θεραπεία θα αφήσουν το παιδί με μόνιμο πρόβλημα όρασης.

Όγκοι (ρετινοβλάστωμα)

Είναι κακοήθης, αφορά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και η έγκαιρη διάγνωση του έχει καλή πρόγνωση αρχικά για τη ζωή, αλλά και την όραση του παιδιού.Ο μέσος όρος της ηλικίας των παιδιών με ρετινοβλάστωμα είναι 1 - 2 χρ.
Είναι από τους κύριους λόγους που επιβάλλεται η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στην ηλικία των 9 - 12 μηνών.
Ένα χαρακτηριστικό, σε προχωρημένους όμως όγκους. είναι η απουσία της ρόδινης ανταύγειας που δίνει η κόρη του ματιού στο φλας της φωτογραφικής μηχανής.

Ο προληπτικός και τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος στα πρώτα χρόν ια ζωής είνα ι απαραίτητος και σε όλες τις προηγμένες χώρες - δυστυχώς όχι και στην Ελλάδα ακόμα -, ξεκινά νωρίς (στο 1ο έτος ζωής).

Το 80% των παθήσεων που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη της όρασ·ής θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.

Η επίδραση των παραπάνω παθήσεων καθώς και άλλων είναι καθοριστική για τη σωματική , πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και την ομαλή σχολική και κοινωνική ζωή του όπως και για την προσωπική και επαγγελματική ζωή του αυριανού ενήλικα .

Το πόσο πολύτιμη είναι η υγεία των ματιών για την ανάπτυξη ενός παιδιού δε χρήζει εξηγήσεων και κάθε γονιός θέλει να κάνει ό,τι είναι απαραίτήτο για να τη·διασφαλίσεί...

Τι είναι η εξέταση των Οπτικών Πεδίων;

Η εξέταση στο οπτικό πεδίο είναι η πλέον διαδεδομένη εξέταση της λειτουργικότητας του οπτικού νεύρου. Βασίζεται στην αναγνώριση από τον εξεταζόμενο φωτεινών ερεθισμάτων διαφόρου μεγέθους, τα οποία προβάλλονταιι από την εξεταστική συσκευή.

Η εξέταση των οπτικών πεδίων εφαρμόζεται συνήθως για την διάγνωση και παρακολούθηση του γλαυκώματος , αλλά και στη διερεύνηση νευρολογικών παθήσεων.

Πόσο διαρκεί;

Η διαδικασία για την εξέταση Οπτικών Πεδίων διαρκεί περίπου 8-10 λεπτά για κάθε εξεταζόμενο οφθαλμό.

Πως γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται σε κάθε οφθαλμό χωριστά σε ένα σχετικά σκοτεινό δωμάτιο.
Ο εξεταζόμενος οφθαλμός εστιάζει σε συγκεκριμένο φωτεινό στόχο που ευρίσκεται ακριβώς απέναντί του και κρατάει στο χέρι του ένα ειδικό μπουτόν (κουμπί) το οποίο πατά κάθε φορά που στο θόλο του μηχανήματος παρουσιάζεται φωτεινός στόχος.
Η αξιοπιστία της εξέτασης έχει μεγάλη σημασία. Ο εξεταζόμενος πρέπει να μην κινεί τον εξεταζόμενο οφθαλμό, να μην “ψάχνει” δηλαδή για τα φωτάκια και να πατά το κουμπί μόνο όταν βλέπει το φως στο περιφερικό οπτικό του πεδίο.
Ο ασθενής μπορεί να ανοιγοκλείνει τον οφθαλμό και μπορεί να ζητήσει μικρό διάλειμμα από τον/την χειριστή/ρια του μηχανήματος που βρίσκεται μαζί του.

Γιατί γίνεται η εξέταση του οπτικού πεδίου;

Παλαιότερα το γλαύκωμα ήταν συνώνυμο της αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης. Σήμερα όμως η γνώση μας έχει εμπλουτιστεί και τα πράγματα έχουν αλλάξει.Υπάρχουν άνθρωποι με πίεση πάνω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ενώ συχνά άνθρωποι με θεωρούμενη φυσιολογική πίεση παρουσιάζουν βλάβες στο οπτικό νεύρο.
Επίσης η ενδοφθάλμια πίεση είναι ένα δυναμικό μέγεθος, μεταβάλλεται δηλαδή στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι η μέτρησή της από μόνη της δεν είναι αρκετή για την διάγνωση ή παρακολούθηση του γλαυκώματος.
Η εμφάνιση ή όχι της βλάβης και η σταθερότητα ή όχι αυτής στην εξέταση του οπτικού πεδίου μας βοηθάει να αξιολογήσουμε αν υπάρχει ή όχι γλαύκωμα, να καθορίσουμε την θεραπεία μας και να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητά της.

Το OCT «οπτική τομογραφία συνοχής», είναι μια σύγχρονη τεχνική απεικόνισης, όπως MRI ή CT Scan. Έχει γίνει ανεκτίμητο στην μοντέρνα οφθαλμιατρική δομή, εφόσον εντοπίζει, σε δευτερόλεπτα, πολύ μικρές αλλαγές στο μάτι, οι οποίες διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να ανιχνευτούν. Αποτελεί την νεότερη μέθοδο απεικόνισης και ανάλυσης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου.
Με την βοήθεια της οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) μπορούμε να εξετάσουμε και να αναλύσουμε το πρόσθιο και οπίσθιο ημιμόριο του ματιού. Γίνεται μέτρηση υψηλής ανάλυσης του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, και του οπτικού νεύρου.
Τομογραφία και παχυμετρία κερατοειδούς, xαρτογράφηση ωχράς κηλίδας, παχυμετρία αμφιβληστροειδούς, ανάλυση πυκνότητας οπτικών νεύρων, γαγγλιακών κυττάρων και οπτικών νευρικών ινών. Προσφέρει την δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης παθήσεων του οφθαλμού ( κερατόκωνος, παθήσεις ωχράς κηλίδας λόγω ηλικιακής εκφύλισης και διαβητικής αμφιβληστοειδοπάθειας, γλαύκωμα κ.α.) Κύρια προνόμια της εξέτασης OCT: Πολύ γρήγορo, Ανώδυνο, xωρίς κίνδυνο μόλυνσης, αλλεργίας, αναφυλαξίας ή ναυτίας εφόσον τίποτα δεν αγγίζει το μάτι και δεν χρησιμοποιεί φάρμακο, Άνετο χωρίς δυνατό φώς, Δεν απαιτεί μυδρίαση, Πολύ αποτελεσματικό, Δείχνει τις αλλοιώσεις από νωρίς.
Προσφέρει γρήγορα, έγκυρα, αναλυτικά, ποιοτικά και τεκμηριωμένα τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οπής και κυστεοειδούς οιδήματος της ωχράς, κεντρικής ορώδους χοριοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας αλλά και γλαυκώματος.

Βυθοσκόπηση (fundoscopy) λέγεται η επισκόπηση του οφθαλμικού βυθού, δηλαδή ο έλεγχος του του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και του υαλοειδούς, με στόχο να διαγνωσθούν έγκαιρα εκείνες οι οφθαλμικές παθήσεις που αφορούν το εσωτερικό του οφθαλμού. Πως πραγματοποιείται η εξέταση;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση της βυθοσκόπησης είναι η μυδρίαση της κόρης του οφθαλμού. Η πραγματοποίηση της διαστολής κόρης επιτρέπει ουσιαστικά στον οφθαλμίατρο να επισκοπήσει το εσωτερικό του ματιού και επιτυγχάνεται με τη χρήση τοπικών κολλυρίων (σταγόνες).

Χρήσιμες οδηγίες για τη βυθοσκόπηση:

Εξαιτίας της απαραίτητης μυδρίασης της κόρης η όραση (κυρίως η κοντινή) του ασθενούς θα παραμείνει θολή για περίπου 1.5 – 2 ώρες, όμως επανέρχεται σταδιακά. Γενικά συστήνεται να αποφεύγεται η οδήγηση από μυδριασμένα άτομα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέχρι την αποκατάσταση της όρασης). Επίσης βοήθεια για τον ασθενή είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, αφού κατά την κατάσταση της μυδρίασης κόρης, παρατηρείται αυξημένη φωτοευαισθησία-φωτοφοβία.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως η εξέταση της βυθοσκόπησης μπορεί να πραγματοποιηθεί άφοβα και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

Τι ακριβώς είναι η σκιασκοπία;

Η σκιασκοπία είναι μια οφθαλμολογική εξέταση που αποτελεί τον πλέον ασφαλή τρόπο καθορισμού του διαθλαστικού προβλήματος ενός παιδιού ή γενικότερα ενός νεαρού ατόμου. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά και τα νεαρά άτομα έχουν μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλής η χορήγηση γυαλιών αν προηγουμένως δεν την καταργήσουμε, ώστε το μάτι να είναι ανίκανο να προσαρμόσει και έτσι να ξεγελάσει τον εξεταστή.
Επιπλέον, ένα παιδί δεν θεωρείται κατά κανόνα αξιόπιστο ώστε να συγκρίνει ανάμεσα στα γυαλιά που του δοκιμάζει ο οφθαλμίατρος και να τον κατευθύνει στην τελική επιλογή. Με άλλα λόγια η σκιασκοπία έχει σαν στόχο να καθοριστεί επακριβώς το διαθλαστικό πρόβλημα (διαθλαστικές ανωμαλίες) σε όσο το δυνατόν αντικειμενικότερο βαθμό, έτσι ώστε τα γυαλιά που θα δοθούν να μην είναι λανθασμένα και δημιουργήσουν άλλα προβλήματα στον ασθενή.

Ποια είναι η διαδικασία στην εξέταση της σκιασκοπίας;

Η εξέταση πραγματοποιείται τοποθετώντας και στα δυο μάτια, την ημέρα της εξετάσεως και για ορισμένο χρονικό διάστημα, ειδικές σταγόνες. Με τις σταγόνες αυτές μεγαλώνουν οι κόρες των ματιών και καταργείται πρόσκαιρα η ικανότητα προσαρμογής. Η εξέταση γίνεται με ένα ειδικό όργανο που λέγεται σκιασκόπιο.
Η σκιασκοπία ως εξέταση, εκτός από απαραίτητη σε συγκεκριμένα περιστατικά, είναι και παντελώς ακίνδυνη – ανώδυνη. Βεβαίως, μετά την εφαρμογή των σταγόνων, ο νεαρός ασθενής είναι δυνατόν να διαμαρτυρηθεί για θολή όραση. Αυτό όμως το πρόβλημα παρέρχεται από μόνο του μέσα σε λίγες ώρες.

Η τονομέτρηση (tonometry) είναι μια πολύ συνηθισμένη εξέταση που ελέγχει την πίεση του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση – καθορίζει την πίεση του υδατοειδούς υγρού μέσα στο μάτι για να διαπιστωθεί αν αυτή βρίσκεται εντός φυσιολογικών ορίων). Η λειτουργία της βασίζεται στην αντίσταση που συναντάται από την επιπέδωση μιας μικρής περιοχής του κερατοειδούς. Η τονομέτρηση είναι βασική εξέταση ενός πλήρους οφθαλμολογικού ελέγχου αλλά και της μελέτης γλαυκώματος.

Η ορθοπτική μελέτη αφορά τη διαχείριση περιστατικών με διατραχές της κινητικότητας των οφθαλμών, όπως είναι ο στραβισμός, η διπλωπία (διπλή όραση) και αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).
Η ορθοπτική μελέτη μπορεί να αφορά βρέφη, εφήβους αλλά και ενήλικα άτομα. Ιδιαίτερα στους ενήλικες διαταραχή της διόφθαλμης όρασης μπορεί να προκύψει από κάποια εγκεφαλική διαταραχή.

Με την ορθοπτική μελέτη ο οφθαλμίατρος μπορεί να διακρίνει το είδος της παρέκκλισης των ματιών, είτε πρόκειται για έκδηλη (τροπία), είτε για λανθάνουσα (κρυφή) παρέκκλιση (φορία) και αναλόγως με το περιστατικό και τις ανάγκες του να προτείνει:

  • Μη επεμβατικές λύσεις όπως για παράδειγμα κάλυψη «καλού» ματιού στην αμβλυωπία, συνταγογράφηση πρίσματος στη συνταγή των γυαλιών ή ορθοπτικές ασκήσεις για την ενίσχυση της διοφθαλμικότητας.
  • Επεμβατικές λύσεις όπως είναι το χειρουργείο στραβισμού.
    Αναλαμβάνουμε τη χειρουργική αντιμετώπιση τόσο των ιδιοπαθών στραβισμών της παιδικής ηλικίας (βρεφική εσωτροπία, διαλείπουσα εξωτροπία, κ.ά.) όσο και επιπλεγμένων μορφών επίκτητου στραβισμού (επανεπεμβάσεις στραβισμού, παραλυτικός στραβισμός, δυσθυρεοειδική οφθαλμοπάθεια).

Ο Διαθλαστικός Έλεγχος στο ιατρείο μας γίνεται με ηλεκτρονικό φορόπτερο που προσδιορίζει με ακρίβεια τα διαθλαστικά σφάλματα στους οφθαλμούς, όπως: η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και μετά τα 40 έτη η πρεσβυωπία.
Στον Έλεγχο Οπτικής Οξύτητας, αξιολογείται η ικανότητα των οφθαλμών του ασθενή, να διακρίνει με σαφήνεια λεπτομέρειες σε συγκεκριμένες αποστάσεις, δηλαδή η καθαρότητα της όρασης του.
Ο Έλεγχος Χρωματικής Αντίληψης, διενεργείται με τη βοήθεια ειδικών χρωματικών πινάκων Ishihara, για τη διάγνωση πιθανής δυσχρωματοψίας ή αχρωματοψίας στον ασθενή.
Επιπλέον διενεργείται έλεγχος των διόφθαλμων λειτουργιών στον ασθενή, δηλαδή η δυνατότητα της τρισδιάστατης όρασης του.