Συγγενής καταρράκτης

Ο συγγενής καταρράκτης είναι μια θόλωση του φυσικού φακού του ματιού που υπάρχει κατά τη γέννηση.

Ανάλογα με την πυκνότητα και τη θέση της θολότητας, ο συγγενής καταρράκτης μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση καταρράκτη όσο το παιδί είναι ακόμη βρέφος, για να επιτραπεί η φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης και να αποφευχθεί η αμβλυωπία και ακόμη και η τύφλωση. Ορισμένοι συγγενείς καταρράκτες ωστόσο, επηρεάζουν μόνο ένα μικρό μέρος του φακού του ματιού και δεν παρεμποδίζουν την όραση αρκετά ώστε να δικαιολογείται η χειρουργική επέμβαση.


Πόσο συχνός είναι ο συγγενής καταρράκτης;

  • Η συχνότητα εντοπισμού καταρράκτη συγγενούς προέλευσης που επηρεάζει την όραση έχει υπολογιστεί σε 2,49 ανά 10.000 πληθυσμού μέχρι την ηλικία του 1 έτους.
  • Λόγω ορισμένων καθυστερημένων διαγνώσεων, η συχνότητα αυξάνεται σε 3,46 ανά 10.000 πληθυσμού μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Αυτό ισοδυναμεί με 200-300 παιδιά που γεννιούνται με συγγενή καταρράκτη κάθε χρόνο

Τι προκαλεί τον συγγενή καταρράκτη;

Ο συγγενής καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί σε νεογέννητα μωρά για πολλούς λόγους, όπως κληρονομικές τάσεις, λοίμωξη, μεταβολικά νοσήματα, διαβήτης, τραύμα, φλεγμονή ή παρενέργειες φαρμάκων. Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων σε έγκυες γυναίκες, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καταρράκτη σε νεογέννητα μωρά. Συγγενής καταρράκτης μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα εμφανίσει λοιμώξεις όπως ιλαρά ή ερυθρά (η πιο κοινή αιτία), ανεμοβλογιά, κυτταρομεγαλοϊός, απλός έρπης, έρπης ζωστήρας, πολιομυελίτιδα, γρίπη, ιός Epstein-Barr, σύφιλη και τοξοπλάσμωση. Τα μεγαλύτερα μωρά και τα παιδιά μπορούν επίσης να διαγνωστούν με καταρράκτη, γνωστό ως παιδιατρικός καταρράκτης, για παρόμοιους λόγους. Ωστόσο, το τραύμα που σχετίζεται με γεγονότα όπως ένα χτύπημα στο μάτι, είναι η υποκείμενη αιτία στο 40% των περιπτώσεων καταρράκτη σε μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, ορισμένοι παιδιατρικοί καταρράκτες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι συγγενείς καταρράκτες που απλά δεν είχαν εντοπιστεί νωρίτερα, επειδή το παιδί δεν έκανε την πρώτη οφθαλμολογική εξέταση μέχρι να μεγαλώσει.

Τύποι συγγενούς καταρράκτη

Οι παρακάτω είναι διαφορετικοί τύποι συγγενούς καταρράκτη

  • Ο πρόσθιος πολικός καταρράκτης είναι καλά καθορισμένος και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του φακού του ματιού. Συχνά συνδέεται με κληρονομικά χαρακτηριστικά. Πολλοί πρόσθιοι πολικοί καταρράκτες είναι μικροί και δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση
  • Ο οπίσθιος πολικός καταρράκτης είναι επίσης καλά καθορισμένες θολώσεις αλλά εμφανίζονται στο πίσω μέρος του φακού του ματιού
  • Ο πυρηνικός καταρράκτης εμφανίζεται στο κεντρικό τμήμα του φακού και είναι μια πολύ κοινή μορφή συγγενούς καταρράκτη.
  • Ο κηρουλαίος καταρράκτης εντοπίζεται συνήθως και στα δύο μάτια των βρεφών και διακρίνεται από μικρές, γαλαζωπές κουκκίδες στον φακό. Τυπικά, αυτός ο τύπος καταρράκτη δεν προκαλεί προβλήματα όρασης. Ο καταρράκτης αυτός φαίνεται να σχετίζεται με κληρονομικές τάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συχνά ένα βρέφος με ήπιο καταρράκτη εμφανίζεται ασυμπτωματικό, καθυστερώντας τη διάγνωση για χρόνια. Άλλες φορές, η λευκή αντανάκλαση της κόρης του ματιού, η έλλειψη αντίδρασης στο φως, ο στραβισμός, η αδυναμία παρατήρησης των παιχνιδιών και των προσώπων ή η φαινομενική καθυστέρηση στην ανάπτυξη γίνονται αιτία ανησυχίας. Ο ήπιος καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει φωτοφοβία μόνο σε έντονα φώτα. Πυκνοί καταρράκτες μπορεί επίσης να ανακαλυφθούν εάν οδηγήσουν στην ανάπτυξη αισθητηριακού νυσταγμού.

Αντιμετώπιση

Χειρουργική εξαίρεση (φακεκτομή ή πλύση - αναρρόφηση με πρόσθια υαλοειδεκτομή) άμεσα μετά τη διάγνωση σε οποιαδήποτε κεντρική θολερότητα μεγαλύτερη από 3 χιλιοστά και θεραπεία κάλυψης του υγιούς οφθαλμού στις ετερόπλευρες περιπτώσεις, για τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης αμβλυωπίας. Νεογνά με συγγενή καταρράκτη που χειρουργούνται στις πρώτες εβδομάδες της ζωής και αντιμετωπίζονται σωστά, επιτυγχάνουν συχνά πολύ καλά αποτελέσματα. Συντηρητική θεραπεία με πιθανή χρόνια χρήση μυδριατικών ή αποκλεισμό του υγιούς οφθαλμού στους μικρούς (περίπου 1-2χιλιοστά) πρόσθιους πολικούς καταρράκτες, με συχνή τακτική παρακολούθηση. Αμφοτερόπλευρες ή ετερόπλευρες θολερότητες που επηρεάζουν ελάχιστα την όραση στην παιδική ηλικία, μπορούν να χειρουργηθούν όταν θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την όραση σε οποιαδήποτε ηλικία με πολύ καλά αποτελέσματα.

(0 Votes)