Διαθλαστική χειρουργική

Αντιμετώπιση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

Διαθλαστικη χειρουργική

Πρόκειται για επεμβάσεις που ρυθμίζουν την εστίαση του οφθαλμού, έτσι ώστε ο ασθενής να βλέπει καθαρά χωρίς να χρειάζεται γυαλιά ή φακούς επαφής.

Οι τεχνικές είναι αρκετές και διαφορετικές και ο κάθε ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο, έτσι ώστε να επιλεχθεί αυτή που θα του προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην αυξανόμενη εμπειρία των διαθλαστικών χειρουργών οι τεχνικές αυτές είναι απόλυτα ασφαλείς και ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Βασικές προϋποθέσεις είναι:

 • Κάθε υποψήφιος να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του
 • Nα υπάρχει σταθερή όραση και διάθλαση για 1 χρόνο και
 • Nα μην συνυπάρχουν άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα

Εκτός από τη μέτρηση μυωπίας-υπερμετρωπίας ή/και του αστιγματισμού, άλλες σημαντικές παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν είναι:

 • Το πάχος του λεπτότερου σημείου του κερατοειδούς.
  Αυτό έχει σημασία για τον καθορισμό της τεχνικής.
 • Η ομαλότητα
  όχι μόνο της πρόσθιας αλλά και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς.
 • Το επιθήλιο του κερατοειδούς
  ελέγχεται με το ειδικό πρόγραμμα του OCT προσθίου ημιμορίου.
 • Ο καθορισμός του ακριβή άξονα του αστιγματισμού
  (όταν υπάρχει)
 • Η μελέτη του μεγέθους της κόρης του οφθαλμού
  τόσο σε φωτεινές όσο και σε σκοτεινές συνθήκες. Αυτό καθορίζει την ποιότητα της όρασης που μπορεί να έχει ένα άτομο μετά την επέμβαση σε πολύ σκοτεινές συνθήκες.

LASIK

Με τη μέθοδο LASIK η διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας δε γίνεται στην επιφάνεια αλλά στο εσωτερικό του κερατοειδούς. Αρχικά, δημιουργείται ένας λεπτός επιφανειακός κρημνός κερατοειδικού ιστού, ο οποίος δεν αποκόπτεται εντελώς αλλά παραμένει ενωμένος με τον κερατοειδή στη μία του πλευρά. Στη συνέχεια ανασηκώνεται, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς και εφαρμόζεται το Εxcimer Laser, το όποιο επιτυγχάνει εξάχνωση του κερατοειδικού ιστού, με σκοπό να αλλάξει την καμπυλότητα του κερατοειδούς και να διορθωθεί το διαθλαστικό σφάλμα. Τέλος, ο χειρουργός επανατοποθετεί τον κρημνό στη θέση του.

Ο τρόπος με τον όποιο γίνεται η δημιουργία του κρημνού τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία διαδικασία υψηλής ακρίβειας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η τομή γινόταν μόνο με τη χρήση μηχανικού μικροκερατόμου (με λεπίδα), ο οποίος έκοβε τον κερατοειδή.

PRK

H μέθοδος PRK είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μικρών βαθμών μυωπίας, με ή χωρίς αστιγματισμό, αλλά και σε μεγαλύτερους βαθμούς εφόσον ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός. Μία πολύ λεπτή δέσμη Laser εφαρμόζεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς.
Στην τεχνική αυτή δε δημιουργείται ο κερατοειδικός κρημνός αλλά γίνεται η αφαίρεση της επιφανειακής μεμβράνης του κερατοειδούς (επιθήλιο), με ένα ειδικό εργαλείο και στη συνέχεια εφαρμόζεται η θεραπεία με το Excimer Laser.

Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας φακός επαφής για να βοηθήσει το επιθήλιο να επουλωθεί μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες. Η επέμβαση είναι ολιγόλεπτη και γίνεται με χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου.
Στη μέθοδο αυτή μπορούν να εφαρμοστούν και όλες οι εξατομικευμένες θεραπείες.


Βασισμένες στις παραπάνω , έχουν πλέον αναπτυχθεί και διάφορες εξατομικευμένες συνδυαστικές τεχνικές ανάλογα με τις ανάγκες διόρθωσης και του εκάστοτε ματιού.

(0 Votes)
Γκέλη Δελή's Avatar

Γκέλη Δελή

H ιατρός Δελή Γκέλη (Αγγελική) είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην παιδοφθαλμολογία και στη χειρουργική αντιμετώπιση στραβισμού ενηλίκων και παίδων, όπως και στη νευρο-οφθαλμολογία. Διαβάστε περισσότερα