Ραγοειδίτιδα σε νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ραγοειδίτιδα είναι φλεγμονή εντός του οφθαλμού που μπορεί να προσβάλλει διάφορα τμήματα του ματιού, και αναλόγως διακρίνεται σε πρόσθια, διάμεση και οπίσθια. Τα περισσότερα παιδιά με ραγοειδίτιδα πάσχουν από αρθρίτιδα. Άλλες αιτίες, είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, νόσος Behcet, σαρκοείδωση κλπ. που είναι αρκετά σπάνιες.

Αιτίες ραγοειδίτιδας

Τα περισσότερα παιδιά με ραγοειδίτιδα πάσχουν από αρθρίτιδα. Άλλες αιτίες, είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, νόσος Behcet, σαρκοείδωση κλπ. Που είναι αρκετά σπάνιες.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία μετά από πλήρη εργαστηριακό έλεγχο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής ραγοειδίτιδα.

Τύποιραγοειδίτιδας

•   Οξεία

Αναπτύσσεται γρήγορα, εντός ημερών και προκαλεί πόνο και ερυθρότητα.

•    Χρόνια

Αναπτύσσεται σταδιακά χωρίς να συνοδεύεται από έντονο πόνο ή ερυθρότητα στο μάτι. Είναι ο τύπος ραγοειδίτιδας που σχετίζεται συχνότερα με αρθρίτιδα.

ραγοειδίτιδα λόγω παιδικής αρθρίτιδας

Ο παιδοφθαλμολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε όλα τα παιδιά με ιστορικό παιδικής αρθρίτιδας για έγκαιρη διάγνωση  πιθανής ραγοειδίτιδας. Περίπου 1 στα 10 παιδιά με γνωστή αρθρίτιδα θα εμφανίσουν κάποια στιγμή προσβολή των ματιών. Το 50% των παιδιών θα διαγνωστούν με ραγοειδίτιδα κατά τον πρώτο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά;

Η πρώτη εξέταση των οφθαλμών θα πρέπει να γίνεται εντός 6 εβδομάδων από την έναρξη της αρθρίτιδας. Ακολούθως, απαιτείται επανεξέταση των ματιών κάθε 3-4 μήνες μέχρι την ηλικία των 12 ετών ή για τουλάχιστον 5 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης.

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι υψίστης σημασίας δεδομένου ότι η νόσος προσβάλλει τα μάτια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα (πόνο ή ερυθρότητα). Κατά συνέπεια, τα μικρά παιδιά σπάνια διαμαρτύρονται ή αδυνατούν να περιγράψουν αλλαγές στην όραση ακόμη και όταν η νόσος είναι σε έξαρση.

Επιπλοκές

Χρόνια και συνεχιζόμενη φλεγμονή προσβάλλει τους ιστούς εντός του οφθαλμού. Οι κυριότερες επιπλοκές είναι ο καταρράκτης (θόλωση του φακού) και το γλαύκωμα (αυξημένη πίεση εντός του ματιού). Αν η νόσος μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε μείωση της όρασης.

Θεραπεία

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ραγοειδίτιδας είναι με σταγόνες κορτιζόνης με σκοπό τον έλεγχο της φλεγμονής εντός του οφθαλμού. Η χορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη ή αύξηση της πίεσης εντός του ματιού.

Οι μυδριατικές σταγόνες είναι εξίσου απαραίτητες με σκοπό τη διαστολή της κόρης ώστε να αποφευχθεί μόνιμος σχηματισμός ίνωσης εντός του ματιού. 

Οι πιο συχνές ενοχλήσεις από τη χρήση των σταγόνων είναι η θόλωση της όρασης και η ευαισθησία στο φως.

Η σωστή συστηματική θεραπεία είναι κρίσιμη με σκοπό τον έλεγχο της αρθρίτιδας και κατά συνέπεια τον έλεγχο των υποτροπών της ραγοειδίτιδας. Η συστηματική θεραπεία θα καθορισθεί από τον παιδο-ρευματολόγο. Σε πιθανή αλλαγή της συστηματικής θεραπείας αυξάνεται ο κίνδυνος υποτροπής της ραγοειδίτιδας, κατά συνέπεια ο παιδοφθαλμολογικός έλεγχος είναι σημαντικός κατά το στάδιο αυτό. 

 

(0 Votes)

Γκέλη Δελή

H ιατρός Δελή Γκέλη (Αγγελική) είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην παιδοφθαλμολογία και στη χειρουργική αντιμετώπιση στραβισμού ενηλίκων και παίδων, όπως και στη νευρο-οφθαλμολογία. Διαβάστε περισσότερα