Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι πολύ συχνή στα παιδιά, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές ταλαιπωρεί περίπου το 40% του παιδικού πληθυσμού και η αιτία της είναι η εποχιακή ανθοφορία.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι πολύ συχνή στα παιδιά, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές ταλαιπωρεί περίπου το 40% του παιδικού πληθυσμού και η αιτία της είναι η εποχιακή ανθοφορία.

Στα τυπικά συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνονται ο κνησμός (φαγούρα), το κοκκίνισμα, το αίσθημα καύσου (το μάτι τσούζει ή «καίει»), το συχνό δάκρυσμα, ενώ πολλές φορές υπάρχει και μια βλεννώδης έκκριση (ήπια τσίμπλα). Δεν είναι αποτέλεσμα μόλυνσης, ούτε μεταδοτική πάθηση, αλλά είναι μια αρκετά ενοχλητική κατάσταση.

Η ένταση των ενοχλήσεων ποικίλει από παιδί σε παιδί, ανάλογα με τη μορφή της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, ενώ ανάλογη είναι και η αντιμετώπισή τους. Οι δροσερές κομπρέσες είναι πολύ ανακουφιστικές, ενώ τη θεραπεία πρέπει να την καθορίζει μόνο ο ιατρός.

Tο κόκκινο μάτι προκαλείται μόνο από αλλεργία;

Όχι. Το μάτι μπορεί να κοκκινίσει από ποικίλες αιτίες, όπως: μικρόβια, ιούς, παράσιτα, άλλους μικροοργανισμούς, άσηπτες φλεγμονές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να συμπίπτουν, ενώ κάποια άλλα διαφέρουν, ενώ σε κάποιες καταστάσεις το κοκκίνισμα συνοδεύεται και από εκκρίσεις (βλεννώδεις, υδαρείς κ.ά.).

Πρέπει το παιδί να κάνει κάποια ειδικά αλλεργικά τεστ για να εντοπιστεί τι το ενοχλεί;

Συνήθως όχι, αφού οι θεραπείες είναι οι ίδιες, ασχέτως του αιτίου (αλλεργιογόνου) που προκαλεί την αλλεργία. Επίσης, τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι τόσο κοινά στη καθημερινή μας ζωή, που είναι αδύνατο να τα αποφύγουμε.

Aφού το παιδί μου παίρνει φάρμακα από το στόμα για αλλεργίες, γιατί δεν σταματούν και την αλλεργία στα μάτια;

Μερικές φορές τα αντιαλλεργικά φάρμακα από το στόμα δεν είναι αρκετά να ελέγξουν τις αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια. Αντιαλλεργικές σταγόνες σε συνδυασμό με τα φάρμακα αυτά, συνήθως βελτιώνουν θεαματικά την κατάσταση.

Tο παιδί μου ξεκίνησε μια τοπική αντιαλλεργική αγωγή αλλά δεν το βοήθησε.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντιαλλεργικών σταγόνων, με διαφορετικό τρόπο δράσης. Μερικές φορές κάτι που είναι αποτελεσματικό σε ένα παιδί, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό σε κάποιο άλλο. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη θεραπεία, ο παιδοφθαλμίατρος θα σας υποδείξει κάποιο άλλο φάρμακο. Πολλές φορές όμως οι γονείς δυσκολεύονται να βάλουν τις σταγόνες σε ένα παιδί, με αποτέλεσμα η θεραπεία να μην γίνεται σωστά. Οι κρύες κομπρέσες με νερό ανακουφίζουν τη φαγούρα και το πρήξιμο.

O παιδοφθαλμίατρος συνταγογράφησε σταγόνες κορτιζόνης. Yπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Μερικές φορές και για καθορισμένο χρονικό διάστημα, μπορούν να χορηγηθούν σταγόνες κορτιζόνης μαζί με τις αντιϊσταμινικές σταγόνες.

Aφού οι σταγόνες κορτιζόνης βελτιώνουν άμεσα το πρόβλημα του παιδιού, γιατί δεν μπορώ να τις χρησιμοποιώ συνέχεια;

Υπάρχει (μικρός) κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος (αύξησης της ενδοφθάλμιας πίεσης) και καταρράκτη, σε περίπτωση παρατεταμένης χρήσης σταγόνων κορτιζόνης. Κάθε παιδί που χρησιμοποιεί σταγόνες κορτιζόνης για αρκετό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να παρακολουθείται από παιδοφθαλμίατρο.

O παιδοφθαλμίατρος λέει ότι η παρουσία πιτυρίδας στις βλεφαρίδες του παιδιού συμβάλλουν στην εμφάνιση της αλλεργίας. είναι αλήθεια;

Ναι. Μερικές φορές η μορφή αυτή βλεφαρίτιδας συνδέεται με την παρουσία κάποιων μικροβίων, τα οποία παράγουν κάποια υποπροϊόντα που προκαλούν αλλεργία. Επίσης, εάν υπάρχει αρκετή βλέννη στις βλεφαρίδες, κολλάνε πάνω της διάφορα αλλεργιογόνα και προκαλούν αλλεργία. Για τους λόγους αυτούς, η αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας (κύρια με τοπική υγιεινή) συμβάλει στην αντιμετώπιση της αλλεργίας.

Tο παιδί μου εμφανίζει σοβαρές αλλεργίες στα μάτια του, συνήθως την ίδια περίοδο κάθε χρόνο. Eμφανίζει μεγάλα εξογκώματα κάτω από τα βλέφαρα και μερικές φορές στο ασπράδι του ματιού πολύ κοντά στο χρωματιστό του ματιού. Tι είναι αυτό;

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εαρινή επιπεφυκίτιδα, είναι μια επίμονη μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και απαιτεί έντονη θεραπευτική αγωγή και στενή παρακολούθηση από παιδοφθαλμίατρο, επειδή μερικές φορές δημιουργούνται και βλάβες πάνω στον κερατοειδή του ματιού (μπροστά διάφανο τμήμα).

Οι πιο συχνές μορφές αλλεργικής επιπεφυκίτιδας στην παιδική ηλικία είναι:

  • Η εποχική: Αποτελεί την ηπιότερη μορφή και προσβάλλει και τα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα.
  • Η εαρινή: Αποτελεί μια μορφή έντονης αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που συνήθως εκδηλώνεται σε αγόρια σχολικής ηλικίας και υποχωρεί στα τέλη της εφηβείας. Χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές.
  • Η ατοπική: Αποτελεί μια σοβαρή μορφή, δύσκολα αντιμετωπίσιμη, συνήθως συνοδεύεται από δερματικό έκζεμα στην περιοχή των βλεφάρων και του προσώπου

Πρόληψη

  • Συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου (ιδιαίτερα μετά από εξόδους).
  • Γυαλιά ηλίου σε έντονη ηλιοφάνεια.
(0 Votes)
Γκέλη Δελή's Avatar

Γκέλη Δελή

H ιατρός Δελή Γκέλη (Αγγελική) είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην παιδοφθαλμολογία και στη χειρουργική αντιμετώπιση στραβισμού ενηλίκων και παίδων, όπως και στη νευρο-οφθαλμολογία. Διαβάστε περισσότερα